Pošírovaná vejce – luxusní rychlá snídaně
Vajíčka mám ráda na spoustu způsobů – hlavní pro mě je, aby zůstal žloutek tekutý. Pořád si je ale připravovat jako volské oko nebo vejce na měkko mě už nebaví, takže jsem nedávno zkusila dvě nové úpravy – vejce do skla a pošírování vajec, které bych vám ráda představila.
Postup:
1. Dejte vařit vodu do většího a širšího kastrolu

2. Do vody kápněte trochu octa (stačí jedna lžíce) – pokud jsou vejce čerstvá, ocet se přidávat nemusí vůbec

3. Přiveďte vodu k varu – akce začíná ve chvíli, když jsou ve vodě drobné bublinky (jako u šampaňského) – voda nesmí vřít divokým varem

4. Vyklepněte si jedno vejce do hrnku

5. Lžící míchejte vodu tak, abyste uprostřed vytvořili vír

6. Do středu víru vlijte vejce z hrnečku a od této chvíle vařte asi 3 minuty
Bílek se bude postupně zatahovat kolem žloutku, který by nakonec měl zůstat skrytý v bílku


A tady je výsledek: opečený chleba s máslem, pošírovaným vejcem, pepřem a bazalkou
